Segítségre van szüksége?

WEBÁRUHÁZUNK

Orange 6

Rovarok

AMENNYIBEN ÚGY GONDOLJA, HOGY ROVAR- VAGY GOMBAFERTŐZÉS ÉRINTI AZ ÖN FASZERKEZETEIT ÉS EZZEL KAPCSOLATBA KÉRDÉSE VAN, HÍVJA TELEFONSZÁMUNKAT!


KIS KOPOGÓBOGÁR (Anobium punctatum):

Itt kell megemlítenünk, hogy bútorainkban, beépített faszerkezeteinkben nem találhatunk SZÚ-t.

Amit a köznyelvben SZÚ-nak neveznek, és a „percegését” halhatjuk az minden bizonnyal a kopogó bogarak népes családjának valamelyik illusztris tagja, de nem SZÚ.

Az egyik legtöbbször előforduló rovarkárosító a kis kopogóbogár más néven a halál órája. Sötétbarna színű 4-5mm hosszú bogár az 1-2mm átmérőjű járataival okoz kárt a megtámadott bútorban, gerendában, stb. Nem csak táplálkozik, de benne is él a faanyagban, károsítása több generációja alatt a faszerkezet teljes tönkremeneteléhez vezethet. Fenyőfát károsít.


 

 

SZÍJÁCSBOGÁR (Lyctus linearis): 

3-5mm nagyságú, világosbarna színű bogár, 1-2mm átmérőjű járataival okoz kárt. A köznyelvben falisztbogárnak is hívják, mert a károsítása során nagyon sok lisztre emlékeztető, porszerű rágcsálékot termel. Tölgy, akác, cser, kőris, dió szíjácsát károsítja. Eltérően a többi farontó rovartól, egészen alacsony nedvességtartalmú faanyagot is szívesen károsít, így gyakran már beépített parkettában, hajópadlóban, falburkolatban találkozhatunk vele. A kártétele jelentős.





 

HÁZI CINCÉR (Hylotrupes bajulus): 

Beépített fenyőgerendában sokszor előforduló károsító, 10-15mm hosszú, szürkés-sötétbarna bogár. A fa fertőzése már kitermeléskor vagy a fatelepen megtörténik és később beépítés után repülnek ki a kifejlett nemzők. A fának a szíjács részét támadja. A lárvája az, ami a fő károsítást végzi, 3-5 évig is károsít, de ez szélsőséges esetben 10 év is lehet. Ezt követően bebábozódik, kb. 3 hét elteltével a kifejlett rovar 4-6 mm nagyságú ovális kirepülő nyíláson át távozik. Kártétele jelentős.


AZ ITT A LEG GYAKRABBAN ELŐFORDULÓ KÁROSÍTÓKAT MUTATTUK BE, DE EZEKEN FELÜL MÉG SZÁMTALAN ROVAR ÉS GOMBAKÁROSÍTÓ LÉTEZIK!

FANYAGVÉDELMI SZAKÉRTÉSRE CSAK A KAMARA ÁLTAL KIADOTT JOGOSULTSÁGI SZÁMMAL RENDELKEZŐ MÉRNÖKÖK JOGOSULTAK, HA ILYEN SZOLGÁLTATÁST VESZ IGÉNYBE MINDEN ESETBEN KÉRJE EL A JOGOSULTSÁGI SZÁMOT ÉS ELLENŐRIZZE AZ MMK KAMARA HONLAPJÁN 


Honlap készítés