Segítségre van szüksége?

WEBÁRUHÁZUNK

Orange 6

Gombák


AMENNYIBEN ÚGY GONDOLJA, HOGY ROVAR- VAGY GOMBAFERTŐZÉS ÉRINTI AZ ÖN FASZERKEZETEIT ÉS EZZEL KAPCSOLATBA KÉRDÉSE VAN, HÍVJA TELEFONSZÁMUNKAT!


PENÉSZ:

Lehet különböző színű feketétől, barnán át egészen világoszöldig. Pl.: Fekete kannapenész (Aspergillus niger), Zöld ecsetpenész (Penicillium glaucum), Fekete ecsetpenész (Penicillium nigricans), stb. Felületileg fertőzi a fát, esetleg 1-2mm mélyen hatol be a fafelületbe, a faanyag szilárdságát nem csökkenti. Kárt a faanyag elszínezésével okoz, a megtámadott fafelületet savanyítja így készíti elő a felületet a magasabb szintű farontó gombáknak. A spórái emberi szervezetbe kerülve egészségügyi problémákat okozhat (tüdő megbetegedés, allergia, stb.)

 

KÉKÜLÉS:

Kékfestő gombák (Ophiostoma-félék) okozzák, főleg fenyőféléken fordul elő, de néha egyes lombos fafajokat (szil, nyár, éger, kőris) is érintheti. Főleg nyári döntéskor a talajon fekvő rönk fertőződik, a bélsugár sejteken keresztül hatol be a fába, a gomba sugárirányba terjed, csak a szíjácsot támadja. A sejtek sejttartalmi részét fogyasztja a sejtfala nem, így „csak” optikailag károsítja a faanyagot és ezáltal rontja az ilyen anyagból készült termékek esztétikai megjelenését.

 

FENYŐ LEMEZES TAPLÓ (Gloeophyllum abietinum): 

Repedésen keresztül fertőz, a faanyagunkat belülről korhasztja, megtalálható pl.: tetőszerkezetekben, ablakok anyagában, fatelepeken, stb. Segíti más gombák megtelepedését, barna korhadást eredményez, a fa teljes tönkremenetelét okozza. Főleg fenyőfát károsít.


 

PINCE GOMBA (Coniophora cerebella): 

Tartósan magas nedvességtartalmú helyiségekben fordul elő. Legyező alakban terjedő micéliumkötegek jellemzik.

Színe világosbarnától sötét-olajbarnáig változhat. Lombost és fenyőféléket is egyaránt károsít. Épületek egyik leggyakoribb károsítója. Előfordulhat pincékben, rosszul szigetelt épületekben, átnedvesedett födémen, stb.

Barnakorhadást okoz, károsítása a megtámadott faanyag teljes tönkremeneteléhez vezet.

 

KÖNNYEZŐ HÁZIGOMBA (Serpula lacrymans): 

A leg veszélyesebb farontó gombák közé tartozik. A legnagyobb károkat tudja okozni a faszerkezeteinkben. A termőteste vastaghúsú, igen nagy kiterjedésű is lehet. Színe a fehér-világossárgától a rozsdabarnáig változhat. Elsősorban fenyőt károsít. Barna rothadást okoz, kártétele a faanyag teljes tönkremeneteléhez vezet. A gombafonalai a falon is képesek áthatolni, ezért terjedésének szinte semmi sem szab határt. Könnyező házigomba fertőzés esetén a mentesítéshez elengedhetetlen a faanyagvédelmi szakértő közreműködése.


     

 

LABIRINTUS TAPLÓ (Daedalea quercina):

 

Jellegzetes a konzolos termőteste és a labirintusra emlékeztető termőrétege. Előszeretettel károsít tölgyfából készült szerkezeteket. A faanyagot belülről korhasztja, így kártétele sok esetben közvetlenül nem minden esetben szembeötlő. Fából készült játszótereken is előfordul, akol kártételével komoly statikai problémákat okoz. Barnakorhadást okoz, károsítása a megtámadott faanyag teljes tönkremeneteléhez vezet.

AZ ITT A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ KÁROSÍTÓKAT MUTATTUK BE, DE EZEKEN FELÜL MÉG SZÁMTALAN ROVAR ÉS GOMBAKÁROSÍTÓ LÉTEZIK!

 

FANYAGVÉDELMI SZAKÉRTÉSRE CSAK A KAMARA ÁLTAL KIADOTT JOGOSULTSÁGI SZÁMMAL RENDELKEZŐ MÉRNÖKÖK JOGOSULTAK, HA ILYEN SZOLGÁLTATÁST VESZ IGÉNYBE MINDEN ESETBEN KÉRJE EL A JOGOSULTSÁGI SZÁMOT ÉS ELLENŐRIZZE AZ MMK KAMARA HONLAPJÁN 


 

Honlap készítés