Segítségre van szüksége?

WEBÁRUHÁZUNK

Orange 6

FAANYAGVÉDELEM


FAANYAGVÉDELEM:

A faanyag az egyik legősibb alapanyag amit felhasznál az ember, egy olyan szerves anyag, amit a természet is kiválóan hasznosít. Rovarok és gombák szívesen fogyasztják és a természet körforgásában újból és újból értékes erőforrásokká alakítják azt.
A rovarok, paraziták és gombák nem különböztetik meg a természetben megtalálható és az általunk megőrizni kívánt, beépített faanyagot, ezért van szükség a FAANYAGVÉDELEMRE.

A faanyagvédelem ha nem mérgező, természetes anyagokkal végezzük egyben környezet- és természetvédelem is, mert nem juttatunk méreganyagot a környezetünkbe, de megőrizzük a kitermelt és felhasznált faanyagot, hogy a kívánt funkcióját betölthesse, annál kevesebb fát kell a jövőben kivágnunk...

A faanyagvédelem nem csak a saját érdekünk, azt különböző rendeletek is szabályozzák:

Pl.: A 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet (OTÉK):

59.§ (5) amely meghatározza, hogy faanyagot csak faanyagvédelmi kezelés után szabad beépíteni.

és

59.§ (3) Faanyagú teherhordó szerkezeten, annak légzését gátló bevonat, burkolat nem alkalmazható.


A faanyagvédelem tényleg a fejben kezdődik, már a „tervezőasztalnál”, a faszerkezet faanyagvédelmi szempontból szakszerű kialakításával, a funkció és igénybevétel figyelembe vételével történő fafajválasztással és a megfelelő védőszer (mi esetünkben természetes anyagok) alkalmazásával. Ezt megelőző faanyagvédelemnek nevezzük.
A megelőző favédelem minden esetben csak néhány százaléka a szerkezet teljes kivitelezési költségének így nagy kockázat nem elvégezni. Amenyiben a megelőző védelem nem történt meg és károsodott a szerkezetünk, akkor megszüntető faanyagvédelemről beszélünk és ebben az esetben összetettebb feladattal állunk szemben.
Minden esetben a károsodás okát, mértékét és formáját (pl.: rovarkár, gombakár, stb.) kell meghatározni. Ezt követően lehet a megszüntetést és helyreállítást elvégezni.

Elmondhatjuk, hogy minden olyan esetben célszerű faanyagvédelmet alkalmazni, ha új faanyagot szeretnénk beépíteni (pl.: tetőszerkezet, fafödém, fa játszótér, kertibútor, terasz, bútor, stb.), ha a már beépítet faanyag nem lett faanyagvédelemmel ellátva, illetve, ha a faszerkezeteink pl.: tetőszerkezet, fafödém, fa játszótér, kertibútor, terasz, bútor, egyéb faszerkezetek) már károsodást szenvedtek.

 


Honlap készítés